Інтерфакс-Україна
11:05 13.04.2021

В Україні нові норми та порядок організації харчування в навчальних та дитячих закладах оздоровлення запрацюють із 1 вересня 2021 року

2 хв читати
В Україні нові норми та порядок організації харчування в навчальних та дитячих закладах оздоровлення запрацюють із 1 вересня 2021 року

Нові норми та порядок організації харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку запрацюють із 1 вересня 2021 року, повідомляє Міністерство освіти і науки.

"Нові норми мають на меті зробити шкільне харчування більш збалансованим та корисним для дітей. У документі міститься інформація про розподіл білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви, пропоновані школярам упродовж дня", - йдеться у повідомленні прес-служби міністерства.

Зазначається, що особливу увагу при організації харчування приділятимуть зниженню кількості спожитого цукру. Зокрема, вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу в буфетах, торговельних апаратах, які пропонуються школярам, та у харчових продуктах, що використовуються для приготування готових страв, обмежується на рівні не більш ніж 10 грамів на 100 г/мл харчового продукту.

Серед інших змін норм, які запрацюють із 1 вересня цього року: кількість цукру зменшиться у 2-2,5 раза - до 7,5 г на один прийом їжі; кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі; кількість хліба на 1 прийом їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г; кількість м’яса збільшиться так, щоби протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей; кількість молочних продуктів збільшиться при формуванні меню: новими нормами передбачено одну порцію молока чи молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

"Важливим елементом забезпечення усіх школярів здоровою та безпечною їжею є врахування особливих дієтичних потреб здобувачів освіти. Так, залежно від цих потреб дітей мають обов’язково інформувати про ті харчові елементи у складі страв, що можуть викликати погіршення стану здоров’я або алергічну реакцію", - йдеться у повідомленні.

Здобувачам освіти з харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної практики - сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби дитини із встановленим діагнозом) для харчування також пропонуються рослинні напої. А школярам із підтвердженим діагнозом целіакія (непереносимість глютену) мають пропонуватися продукти і страви, що не містять глютену та його слідів - їхній перелік є у документі.

У Міносвіти наголошують, що в закладах загальної середньої освіти для учнів усіх класів незалежно від навчальної зміни має бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ

Генштаб показує на незначне скорочення площі контролю ЗСУ в Курській області, у DeepState без змін

Іран в суді вимагає скасування рішення ради ІКАО щодо авіакатастрофи літака МАУ у 2020 році

Сили оборони збили вночі 33 ворожі дрони з 87, ще 36 локаційно втрачені - Повітряні сили

В України створено "гарячі лінії" для повідомлення про захворювання тварин на ящур чи блутанг

Керівником напрямку стратегій МХП призначено ексочільника українського представництва Dеlloit Булаха

Внаслідок російського авіаудару 17 квітня по Херсону загинула дитина

Трамп оголосив більше національних надзвичайних ситуацій, ніж будь-який інший президент за перші 100 днів

Сирський привітав військовослужбовців Військової служби правопорядку з професійним святом

Атака на Одещину: російські обстріли пошкодили фермерські господарства

Окупанти за добу втратили 1180 осіб та 208 од. автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА